pretraži lupa za uvećavanje meni zatvori x komentar oblačić strleica telefon mobilni telefon vreme časovnik email poštanska koverta lokacija marker lokacije home home fax fax mašina navodnik facebook facebook logo instagram instagram logo twitter twitter logo

Da li su suplementi zaista dobri za nas?

drvena kašika

30. Jul 2021.

Da li su suplementi zaista dobri za nas?

Bilo da želimo da smršamo, održimo trenutnu kilažu ili nabacimo koje kilo više i pretvorimo ga u mišiće, ponekad obična zdrava ishrana i vežbanje nisu dovoljni za dostizanje cilja. Samim tim, svako od nas je u nekom momentu poželeo da posegne za suplementima koji će u tome pomoći, ali verujemo da ste i sami bili zbunjeni i u nedoumici koji da odaberete. U današnje vreme, suplemenata ima zaista mnogo, pa je teško odabrati onaj koji će nam najviše odgovarati.

Mnogi proizvodi tog tipa obećavaju nam bajkovite rezultate koji će nam pomoći da postanemo bolja verzija sebe, puni energije, zdraviji i snažniji. Suplementi, kojih danas ima više nego ikada, dolaze u različitim formama, ukljujući kapsule, tablete, praškove, pića i štanglice, pri čemu njihovi sastojci variraju, ali takođe u sebi mogu sadržati vitamine, minerale, proteine, amino kiseline i drugo bilje koje bi trebalo da doprinese našem zdravlju.

Ali, morali smo da se zapitamo da li su suplementi zaista zdravi za nas i da li deluju?

Bezbednost i efikasnost suplemenata se ne može tek tako jasno odrediti, posebno zbog činjenice da oni zakonima nisu tako jasno regulisani, poput drugih lekova. Naravno, postoje regulacije koje ograničavaju sastojke suplemenata, pa tako oni ne smeju sadržati kontaminante, odnosno sastojke koji nisu čisti ili su nezdravi na neki drugi način.

Neki sastojci suplemenata zaista mogu imati pozitivni efekat na naše performanse, a da uz to budu relativno bezbedni. Suplementi mogu imati lošu interakciju sa našim lekovima, jer mnogi od njih na primer sadrže značajne doze kofeina i drugih supstanci.

Suplementi koji se uzimaju pre treninga, dolaze u formi praška, a sadrže više sastojaka kojima nam povećavaju energiju, fokus i sposobnost pumpanja mišića tokom vežbanja. Jedna doza ovakvih suplemenata obično sadrži najbolje minerale i molekule za energiju i izgradnju mišića, a predlažemo da ukoliko želite da ih probate, tražite one sa L-tirozinom, kofeinom, L-argininom i BCAA elementima.

Kreatin je definitivno jedan od najpopularnijih suplemenata na tržištu, jer prema tvrdnjama mnogih njegovih konzumenata zaista donosi rezultate. Kada se kombinuje sa redovnim vežbanjem, kreatin vam može povećati masu, snagu i veličinu mišića, zbog činjenice da pomaže proizvodnju veće energije koje vaše mišićno tkivo koristi.

S obzirom na to da čak i onom najzdravijom ishranom ne možemo u svoja tela uneti dovoljne količine određenih nutrijenata, mnogi ljudi se odlučuju da koriste suplemente vitamina E i D. Jedna forma vitamina E, tokotrienol, pomaže oporavku mišićnog tkiva, baš kao što to čini i vitamin D.

 

U slučaju da ipak želimo da se okrenemo prirodi umesto fabričkim suplementima, postoji mnogo namirnica koje nam u tome mogu pomoći. Brokoli je, na primer, pun jedinjenja koja se zovu izotiocijanati i sulforafani, a koja poseduju antioksidantska dejstva. Cvekla sadrži veliku količinu nitrata, čime nam poboljšava protok krvi i cirkulaciju, pa se preporučuje konzumacija pre treninga. Pasulj je prepun vlakana i oligosaharida, koji zajedno sa vlaknima imaju probiotski efekat.

U jednoj kapsuli Ganoderme lucidum mogu se naći polisaharidi, oligosaharidi, biljna vlakna, peptidi i proteini, aminokiseline i minerali, što vam daje mogućnost da nadoknadite unos svih tih elemenata koji se ishranom uglavnom zapostavljaju, dok se neki čak i ne mogu uneti u toj meri, koliko god vi vodili računa o hrani i namirnicama koje konzumirate. Prepoučuje se sportistima, rekreativcima, mladim i starijim osobama, jer deluje na balans celog organizma, bez ikakvih nuspojava.

Na kraju, moramo naglasiti da umerenost u svemu, kvalitetna ishrana i unos pravih nutrijenata, uz redovno vežbanje daju pravi recept za uspeh u svakom polju. Iako na taj način nećete brzo videti rezultate svog truda i rada, oni će biti stabilni i kvalitetni.

Povezani Članci

30 July 2021

Sok ili smoothie?

Bilo da želite da smanjite kilažu ili samo vodite računa o svojoj ishrani, morate znati da smoothiji i sokovi nemaju isti uticaj na nas.

06 May 2021

Pomoć iz prirode u borbi protiv alergija

Moramo priznati da smo jedva dočekali dolazak proleća i lepog vremena, kako bismo što više bili napolju, uživali u suncu i svemu što priroda može da nam ponudi.

06 May 2021

Jednostavno do savršene ravnoteže u telu

Pojeo si previše slatkiša ili grickalica, popio čašu vina više, preskočio da odeš u teretanu ili trčiš, a polako počinješ da primećuješ neravnotežu.